Αλλά η κοζανίτικη κουζίνα δεν σταματάει εδώ. Σειρά έχουν οι κεφτέδες με ζουμί – ή όπως συνηθίζουμε να λέμε εδώ, κιφτέδις μι ζ’μί. Το ζουμί αυτό είναι όλη η μαγεία, ένα πιάτο τόσο νόστιμο που σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί δεν το τρως κάθε μέρα και πως είναι δυνατόν να έλειπε από την καθημερινότητά σου. Σειρά έχει το κοζανίτικο κιχί, πίτα με πολύ δυνατή ταυτότητα που φημίζεται για το φύλλο της, το σχήμα και τις διάφορες γεμίσεις. Πίτα με καταγωγή από την Κοζάνη σε σχήμα ελικοειδές, που μοιράζεται και στους Φανούς την Αποκριά.
Μετά το φαγητό όμως ένα γλυκάκι τραβιέται, γι'αυτό έχουμε τα σαλιάρια, που φτιάχνονται συνήθως την περίοδο των Χριστουγέννων και τους ζεματιστούς κουραμπιέδες που είναι σαν τους κλασικούς κουραμπιέδες, όμως αντί για άχνη έχουν σιρόπι. Οι ζεματιστοί κουραμπιέδες παραδοσιακά είναι γλυκό της γιορτής, των αρραβώνων και των γάμων. Ένα κόμη γλυκό που συνηθίζεται στην Κοζάνη είναι τα τσιμπιστά, δηλαδή τα γνωστά ισλί, που λέγονται και τσιμπιστά λόγω των σχεδίων που έχουν επάνω.
Φυσικά, η Κοζάνη έχει και το δικό της «χρυσάφι» της: τον κρόκο, ή αλλιώς ζαφορά. Το σαφράν, που κατακτά κουζίνες, φαρμακεία, αποστακτήρια και ακόμη και τη βιομηχανία καλλυντικών. Σε πολλά σπίτια υπάρχει κι από ένα μπουκαλάκι με "στομαχικό", που φτιάχνεται με τσίπουρο, πολλά μπαχαρικά όπως κανέλα, κόκκους μαύρου πιπεριού, μοσχοκάρυδο και γαρίφαλο, και μερικές κλωστές κρόκου Κοζάνης και είναι πραγματικά ηρεμιστικό για το στομάχι.